A borókafa apró, sötét bogyói adják a gin jellegzetes, erős illatát. Bár a ginnek mind ízében, mind illatában a boróka a legdominánsabb elem, azért nem ez az egyetlen összetevője. Tulajdonképpen minden száraz gint hasonló eljárással készítenek. Gabona felhasználásával (75% kukorica, 15% maláta, 10% egyéb gabona) tiszta alkoholt nyernek, és ezt követően desztillálják borókabogyó-olajjal. A borókát közvetlen érés előtt szedik és 2 évig érlelik, aszalják. Használnak ízesítésre mandulát, citrom- és narancshéjat, de ezek nem igazán jellemzők a tradicionális gingyártásra. Ezek a másodízesítések fedik fel a ginkészítők művészetét és adják meg a speciális bukéját egyes gineknek.
Az angol ginek, ha nem is sokban, de különböznek egymástól, ellenben szakadék választja el az angolt az amerikaitól. Az első, legszembeötlőbb különbség az alkoholtartalmukban van, a 45-47%-os angol ginnel szemben jó, ha 38-40%-os az amerikai. Az angol gin jóval szárazabb és illatosabb tengerentúli rokonánál. A világon bármilyen módszerrel is ízesítik a gint, az minden esetben száraz italnak tekinthető. Csak egyetlen gin készül cukor hozzáadásával, és ez az Old Tom, angol gin