A növény, amelyből a Sierra Tequila készül, 2000 méter magasan, a Sierra Madre nyugati oldalán terem, s nem más mint az Agave Tequiliana Weber, azaz a kék agávé. A szigorú mexikói törvények szerint a tequila gyártásához használt növények csakis Jalisco állam egyes pontosan körülhatárolt területeiről származhatnak.
A Sierra Tequilát kizárólag egyetlen fajta kék agavékaktuszból, a Tequila Weberből szabad előállítani. A hazánkban forgalmazott Sierra Tequila Mexikó Guadalajara nevű városában készül. A lepárlóüzem környékén elterülő ültetvényeken nő az értékes agavékaktusz, amelynek legalább 10 évi fejlődés után van reménye arra, hogy tequila-itallá lényegülhet át. Az eljárás lassú és munkaigényes. A felégetett és más kultúrnövényekkel termőre fordított ültetvényekre kis kaktuszpalántákat ültetnek. A harmadik évtől kezdve a nagy leveleket időnként csonkig vágják, hogy a napfény a törzsig elhatoljon. Az italgyártás alapanyaga az ananászhoz hasonló 9-10 éves növénytörzs, amelyet kemencében fermentálnak, majd erjesztenek, s a keletkező 9 fokos bort kétszer desztillálják, majd beállítják a szesztartalmát.
Kitűnő alapanyaga koktéloknak és longdrinkeknek. (Tequila Sunrise, Margarita ...)