A maláta whisky rajongók körében manapság az egyik legnépszerűbb lepárló az Ardbeg.
Az Ardbeg sikere az Islay szigetén készített whisky-k hagyományos, tőzeges szárítási eljárásának tudható be. Ez az elljárás adja az Islay Whiskynek az erős füstös ízt. Az Ardbeg argyll-i üzemében gyártott maláta whisky az első számú párlat a rajongókaon túl a független palackozók árlistáin és a kevert whisky gyártók keverő edényeiben is.
A 10 éves Ardbeg úgynevezett nem hűtött szűrési eljárással (Non Chill Filtered) palackozott whisky, ami azt jelenti, hogy az italban számos olyan - az ízek szempontjából lényeges - alkotó elem benne marad, ami a hűtött szűrés esetén elveszne. Ugyanakkor ez az eljárás az oka annak, hogy ha az ilyen whiskyhez jeget adunk, ezek az alkotóelemek kiválnak az italból és a pohár alján megjelenik egy zavaros \'valami\'. Ez nem hiba, ez maga az ital, annak szerves része.
Színe aranysárga. Illatában rendkívül intenzív füstös jelleg és a maláta aromái jelennek meg. Ízében fűszeres és rendkívül füstös. Édes gyümölcsök, lágy fűszerek, a kakaó és kávé jellegzetes ízérzetei is megmutatkoznak benne. Lecsengése nagyon hosszú és gazdag, melyben a kávés, füstös jegyek a meghatározóak.
Alkoholtartalom: 46%
Elismerések:
Jim Murray Whisky Bibliájában a 2012-es év legjobb skót Single Malt-jának értékelte.