1953-ban készített a Chivas Brothers először 21 éves whiskyt, tisztelgésül II. Erzsébet királyné június 2-i koronázására. Nevét a monarchiákban szokásos 21 lövésből álló üdvözlő sortűzről kapta. Hogy a legkifinomultabb whisky connoisseur-ök igényeinek megfelelő állandó minőséget biztosítsák, a készítését 30 évvel azelőtt kezdik el, hogy ez a nemes ital a kézzel megmunkált porcelán palackba kerül. Skócia legfinomabb, legalább 21 éves maláta és gabona whiskyjeiből válogatják azokat a tökéletes fajtákat, amelyekből a Royal Salute készülhet.
A több mint két évtizedes érlelés során, a tölgyfahordókon keresztül a whiskybe beszűrődik a lágy skót levegő illata, aromája és a whisky több mint 40%-a elpárolog. A három lépcsős keverés csak ezután következhet: Először a különböző maláta whiskyket keverik össze, majd töltik vissza a gondosan válogatott tölgyfahordókba, majd a különféle gabona whiskyket keverik össze hasonló módon.
A maláta és a gabona whiskyk keverékét végül egyesítik, és ezzel elkészül a világ legjobb whiskyje, a Royal Salute.
Szín: Telt arany szín.
Illat: A gyümölcsös, virág és enyhén füstös illatok tökéletes egyensúlya jellemzi.
Íz: A mély, édes, lágy, telt dió ízek izgalmas kombinációja, amely hosszú és selymes utóízben teljesedik ki.
A díszdobozos csomagolás és a kézzel készített porcelán üveg háromféle színben készül: bordó, kék, zöld.